HTML

Bortéka

Magyar borvidékek szőlői - pincéi - borai

Friss topikok

Linkblog

Vincze Béla vs. bormarketing

2009.10.16. 20:00 esommelierHU

Prelúdium:

A magyar (jó) bortörvény szerint ez a tétel hamis bor, mert az amúgy természetes glicerin tartalmát a bornak hozzáadott - élelmiszer minőségű - glicerinnel emelték, ezért – azért.

Fúga:

Portói:

„ Készítése: A must erjedését annak beindulása után 3-4 nappal (amikor annak természetes alkoholtartalma mintegy 6–9 százalék) körülbelül 1:5 arányban 77% alkoholtartalmú semleges borpárlat hozzáadásával (avinálással) megállítják. …

Fentiek eredményeként a portói erős, karakteres desszertbor és mindig cuvée — a legtöbbször különböző évjáratok keveréke. „ ( Forrás: Wikipedia )

 Megjegyzésem: Az alkohol hozzáadása azért kellett, hogy a bor - tengeri és szárazföldi - szállítása során ne induljon újra erjedésnek.


(Sub donga szövetség Tokaj-Hegyalján 
koronázza meg a szőlészek és borászok munkáját  a pincében. A bor, a kisméretű hordók, az állandó hőmérséklet és a páratartalom, valamint a Cladosperium cellare biztosítják azt a mikro környezetet, amely betetőzi a  szakmai tízparancsolatukat és borrá materializálja szakmai filozófiájukat.)

Cuvée:

 A cuvée szó francia eredetű, magyarosan küvének írjuk. Eredetileg a pezsgő előállításakor felhasznált, háziasított és egalizált bort nevezték küvének, az utóbbi időben viszont a többféle szőlő felhasználásával készített borkülönlegességeket hívják így. A küvé, két, esetenként többfajta must vagy bor megadott célra történő összekeverésével jön létre az egységes minőségű borelőállítás érdekében … A Bortörvény 35.§-a 69A bekezdése szabályozza, hogy milyen borokat nevezhetünk küvének. ( Forrás: Wikipedia )

 

Megjegyzésem : Tudom, hogy a házasítás ( áldott vagy áldatlan ) javít a must, a bor tulajdonságain/hiányosságain:  cukortartalom, savasság, alkoholszint, testesség, zamat. Vagy már csak a hagyomány kedvéért is, hogy csak a bordeaux-i hármas cuvée-re emlékeztessek.

Sangria:

A sangría (jelentése spanyolul „érvágás”, a sangre „vér” szóból) eredetileg Spanyolországból származó, boralapú, alacsony alkoholtartalmú, édes ízesített üdítőitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is. Az utóbbi időben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különböző fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf% körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott. A
nyári melegben népszerű hűsítő ital.

 [ Zárójelben: Hallottam már negyvenes házaspártól a következő mondatot, amikor megkérdeztem, hogy milyen borvidékek borait szeretik:

- Ha jó bort akarunk inni, akkor a teszkóban veszünk szangriát, vagy valami hasonló jó olasz bort!

– Hát, innen szép nyerni! Figyelem szőlészek-borászok, hajrá borkaland.hu,  gyerünk magyarbormindenkor.hu! ]

Coda:

Aztán címszavak dr. Török Sándor Borászok zsebkönyve című könyvének, Borászati szótár fejezetéből

( Eperjesi Imre közreműködésével ):

- avinál:,                                   

- egalizál ( halld: Bëlga szám ):,

- festőbor:,

- fűszerezett bor:,

- vinírozás:

stb.,

stb.,

stb.

 

 

( Szüretelő kezekre várva )

 

 

Magyarán a borral való „pancsolás” nem ördögtől való, csak fineszesen kell csinálni és itt csupán arra gondolok, hogy a technológiai és éghajlati adottságok/hiányosságok miatt így-úgy kialakult borkészítési és kezelési eljárásokat gyorsan kőbe kell vésni, hogy az legyen a törvény, aztán már csak hirdetni kell, hogy az én/mi borunk …..

Csak felsorolásként: Portói, Cinzano, Sherry, Madeira … és akkor még a francia terület-besorolásokat nem is említettem!

Barátsággal

 

Szólj hozzá!

Címkék: bormarketing szüret béla bor vincze portói hamis tokaj hegyalja bortörvény sherry madeira borhamisítás

A bejegyzés trackback címe:

https://borpult.blog.hu/api/trackback/id/tr421454737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása