mondta Szirmay Antal 1798-ban, mert Tokajt hideg helyre szorultnak tartotta.
( Nem is tartotta meg a hálátlan utókor az eredetileg róla elnevezett pincesor nevét Tokajban! – Szerelmi (!?) lett. )
A Patrícius Szőlőbirtok összegyűjtötte a régebbi korok tokaji szőlőfajtáit megőrzésre és egy kicsit azért is, hogy egyből-egyből talán megpróbáljanak újra ültetvényes szőlőt varázsolni.
Purcsin,
Kék bakator, Sárga ortliebi, Fehér járdovány, Balafánt, Piros furmint, Változó furmint, Török gohér, Budai gohér, Kabar, Zéta, Kövérszőlő, Sárga muskotály, Hárslevelű, Furmint - a 37-es útról ( 41. és 42. km között) jól látható borfeldolgozó és vendégváró épület mellett megtaláljuk e szőlők tőkéit.
Nem kell megvárnunk azonban a tőkék szüretjét, ha Patrícius bort akarunk inni. Varga István borászati vezető és munkatársai csúcsborokat - 6 és 5 puttonyos aszúkat 2000-től és 2002-es aszúeszenciát - kivételes helyzetekre; és a kevésbé kivételes helyzetekre pedig 2008-as száraz Sárga Muskotály-t és száraz Furmintot - 2007-ből - kínál. ( Furmintból az előző évjáratok már elfogytak! )
Álljon itt egy boruk
- Patrícius Tokaji Furmint, 2006., 13,5% vol., Minőségi száraz fehérbor, Vinum Primatis -
jellemzése Erdő Pétertől.
A palack címkéjén ezt olvashatjuk:
„ A Furmint a Tokaji borvidék fő fajtája. A szőlő egyedi illat- és ízvilága szép harmóniát ad a bornak, melyet a gazdag vulkanikus eredetű talajból származó ásványosság aromái teljesítenek ki.
Elegáns savak egyensúlya és hosszú utóíz jellemzi.
E finom lecsengésű, testes bor fehér húsok és halételek kiváló kísérője.”
Hozzáfűzni bármit is, szentségtörés lenne!
Barátsággal
PS: Egy-két kiadványban a Szirmay Antal idézetet
a „ … csoda, ami terem…” alakban olvashatjuk.
Hát nem érdekes ez!?